Indbagt kalvefars
bullet1 pakke frossen butterdej (450 g)
bullet500 g hakket kalvesmåkød
bullet3 spsk. rasp
bullet½ dl vand
bullet1 løg
bullet150 g champignoner
bullet25 g hasselnødder
bullet1 æg
bullet1 tsk. salt
bulletgroftkværnet peber
bulletæg eller æggehvide til pensling

Retten lyder måske lidt indviklet, men med den færdige butterdej er den nem at lave. Farsen kan også laves med magert hakket skinkekød, og den har godt af at stå og hvile ca. ½ time, efter den er rørt sammen.

Pak butterdejen ud og læg pladerne til optøning på køkkenbordet ca. ½ time. Rør det hakkede kød med rasp og vand. Pil løget og hak det fint. skær rodskiven af champignonerne og skyl dem under den kolde hane. Dup dem tørre i køkkenrulle og hak dem groft. Hak hasselnøddekernerne fint. Kom løg, champignoner, nødder og æg i farsen og krydr med salt og peber. Læg butterdejspladerne oven på hinanden. De kan pensles med lidt vand så hænger de bedre sammen.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til et stort rektangel, lidt længere end bagepladen og ca. 30 cm bredt. Smør dejen med sammenpisket æg og læg den på et stykke bagepapir på bagepladen. Form farsen til et brød og læg det midt på dejen. Skær dejen i siderne i ca. 1 cm brede flige og fold dem over farsen skiftevis fra højre og venstre side. Pensl pakken med sammenpisket æg og sæt pladen i ovnen på nederste rille 10 minutter ved 200 grader. Flyt pladen op på midterrillen og bag farsen færdig på 20-25  minutter ved 175 grader.

Tag farsbrødet ud og lad det stå et øjeblik, inden det forsigtigt ved hjælp af bagepapiret løftes over på et bræt. Skær farsbrødet ud i ca. 2 cm tykke skiver og servér det med en salat af f.eks. julesalat og tomatskiver i en olie-eddikemarinade smagt til med lidt sennep.

Retten kan laves i god tid og stilles køligt, til den skal i ovnen.

Det er en dejlig middagsret, men også god til frokost eller natmad, her rækker portionen til ca. 6 personer.

Kirsten Højsgaards Hjemmeside

Tilbage til siden hovedretter